Vaimentavatko suojakankaat todella radiotaajuista säteilyä?

Kansainvälisissä nettikaupoissa on tarjoilla laaja valikoima erilaisiin käyttötarkoituksiin sopivia kankaita ja vaatteita, jotka valmistajan lupauksen mukaan vaimentavat sähkömagneettisia kenttiä. Sähköherkkyyssäätiön tietoon ei ole vielä tullut yhtään tapausta, jossa suojakangas tai -vaate ei olisi täyttänyt valmistajan lupaamia ominaisuuksia. Tyypillisesti puuvilla- tai keinokuitukankaan sekaan on kudottu seitinohutta kupari- tai hopealankaa, joka todella vaimentaa radiotaajuista säteilyä. Suojakankaita ja -vaatteita tulee pestä ja säilyttää valmistajan ohjeiden mukaan. Esimerkiksi kuparia sisältävät kankaat voivat värjäytyä, jos ne joutuvat tekemisiin kosteuden kanssa.

Monet suojakankaiden valmistajat ovat ilmoittaneet materiaalin radiotaajuisen säteilyn vaimennuskyvyn desibeleinä tietyllä taajuusalueella. Osa kankaista on sähköä johtavia, ja ne vähentävät maadoitettuna matalataajuista sähkökenttää. Jos kankaan voi maadoittaa, siitä on yleensä kerrottu erikseen.

Valmistajat ilmoittavat tavallisesti tuotteensa maksimaalisen vaimennuskyvyn optimaalisissa laboratorio-olosuhteissa. Käytännön tilanteissa ei yleensä saavuteta yhtä hyvää vaimennusta kuin laboratoriossa. Tämä johtuu siitä, että käytännössä suojaverhon tai vaatteen vaimennuskykyyn vaikuttavat monet eri seikat, kuten säteilyn tulosuunta ja verhon koko. Samoin radiotaajuiselta säteilyltä suojaavat vaatteet peittävät vain osan vartaloa, mikä vähentää merkittävästi suojauksen tehoa.

Suojakankaita ja -vaatteita ostettaessa on syytä tutustua perusteellisesti valmistajan lupauksiin ja noudattaa ostoksia tehdessä tervettä varovaisuutta.