Voiko kännykän liittää langallisesti nettiin?

Kyllä vain! Kiinteän nettiyhteyden kytkeminen älypuhelimeen onnistuu ethernet-kaapelin ja sovittimen avulla useimmissa puhelimissa. Me olemme kokeilleet langallista nettiä OnePlus 8 Pro ja Samsung Galaxy A6 -puhelimilla, ja niillä langallinen netti toimii.

Sovittimessa on hyvä olla OTG (On-The-Go) mainita, joka tarkoittaa, että sovitin toimii Android-puhelimissa ja -tableteissa. Luonnollisesti kännykänkin täytyy silloin olla Android-pohjainen. Kokemuksemme mukaan sovitin kuitenkin toimii useimmiten, vaikka OTG-mainintaa ei olisikaan.

Sovittimessa täytyy olla myös sama USB-liitin kuin kännykässä. Nykyään yleisin liitintyyppi on USB-C. Sovitin olisi silloin (OTG) USB-C to Ethernet. Vanhemmissa puhelimissa on microUSB-liittimet, jolloin sovitin on microUSB to Ethernet. Applella toimivat Applen omat sovittimet.

Langallinen nettiyhteys on hyvä keino vähentää puhelimen tuottamaa radiotaajuista säteilyä. Puhelimen voi nimittäin laittaa lentotilaan ja käyttää silti nettiä, myös esimerkiksi nettipohjaisiin puheluihin kuten WhatsApp-puheluihin ja muihin sovelluksiin. Tavallisia puheluita varten lentotila täytyy toki purkaa.

Myös useat tabletit voi liittää langallisesti nettiin samalla tavalla kuin kännykän. Kaikissa se ei onnistu, mutta jos tulee ostaneeksi sellaisen tabletin, jota ei saa liitetyksi langallisesti nettiin, sen voi usein vaihtaa toiseen malliin ja kokeilla sillä.