NÄIN VÄHENNÄT ALTISTUMISTA

Sähköherkkyysoireita lievittää parhaiten sähkömagneettisten kenttien käytön vähentäminen ja välttäminen.

Matkapuhelimet

• Matkapuhelin toimii radiotaajuuksilla, jotka vaimenevat etäisyyden kasvaessa. Siksi altistusta voi tehokkaasti vähentää niin, että laittaa puhelimen pöydälle ja puhuu kaiuttimeen tai käyttää langallista handsfree-laitetta.
• Älä pidä matkapuhelinta taskussa, vaan kauempana kehosta, esimerkiksi pöydällä tai laukussa.
• Suosi tekstiviestien lähettämistä puheluiden puhumisen sijaan.
• Sulje matkapuhelin nukkumisen ajaksi. Älä nuku samassa huoneessa matkapuhelimen kanssa.

Tietokoneet

Tietokone tuottaa eritaajuisia kenttiä. Välimatkan kasvaessa altistus vähenee tehokkaasti, joten kannattaa siirtyä työskentelemään kauemmas tietokoneesta. Toinen yksinkertainen tapa hallita altistusta on vähentää aikaa, jonka viettää tietokoneen ääressä.
• Valitse kannettavista tietokoneista metallikuorinen ja maadoitetulla pistokkeella varustettu malli. Maadoitettujen laitteiden ja pistorasioiden käyttäminen heikentää tietokoneen matalataajuisia sähkökenttiä.
• Älä pidä kannettavaa tietokonetta sylissä.
• Sähköherkät ovat käytännössä todenneet, että oireilu helpottuu, jos ei käytä tietokoneen langatonta internetyhteyttä, vaan ainoastaan kiinteää laajakaistaa.
• Tavallinen ja tehokkaaksi havaittu keino oireilun vähentämiseen on se, että työpöydällä on vain kannettava tietokone, johon on kytketty langallinen näppäimistö ja langallinen hiiri. Tietokoneen keskusyksikön saa kaapelien avulla kauemmas työpisteestä. Näytön on hyvä olla suurehko, jotta käyttäjän ei tarvitse olla aivan sen lähellä työskennellessään.

Kodin elektroniikkalaitteet

• Vähennä erityisesti kädessä pidettävien sähkö- ja elektroniikkalaitteiden käyttöä. Sähköherkkien mukaan usein ongelmallisia ovat esimerkiksi tablet-laitteet, verkkovirtaan kytketyt hiustenkuivaajat, silitysraudat, sauvasekoittimet ja vatkaimet sekä verkkovirralla toimivat työkalut.
• Karsi makuuhuoneesta pois turhat elektroniikkalaitteet tai ainakin sammuta ne nukkumisen ajaksi.

Valaistus

• Sähköherkät saavat usein oireita loisteputkivalaistuksesta. Hehkulamput ovat osoittautuneet erityisen hyvin siedetyiksi, mutta osa sähköherkistä pystyy käyttämään myös LED-valaistusta.

Asuinympäristön lähetinlaitteet

• Korkeajännitelinjat muodostavat magneettikenttiä, joten suoraan niiden alapuolella tai välittömässä läheisyydessä ei pitäisi asua.
• Operaattorien matkaviestinverkko kattaa koko Suomen. Radiotaajuuksilla toimivia matkaviestintukiasemia on asennettu kaupunkialueille rakennusten katoille ja seinille. Haja-asutusalueilla tukiasemat on tyypillisesti sijoitettu mastoihin tai lähetinpylväisiin. Altistuksen vähentämiseksi ei tulisi asua samalla korkeudella kuin lähetinantenni, jonka pääkeila suuntautuu suoraan kohti asuin- tai työskentelytiloja.

Usein kysyttyä sähköherkkyydestä

Lisätietoa ja vastauksia löydät tästä linkistä.

SÄHKÖHERKÄN VERTAISTUKI

PUHELIN 09 2783 002

Vertaistuki on tarkoitettu sähköherkille ja heidän läheisilleen. Tukipuhelimeen voi soittaa maanantaisin klo 17.00–19.00. Puhelu on tavallisen lankapuhelimeen soitetun puhelun hintainen.

Vertaistukihenkilöt ovat kokeneita ja asiantuntevia, ja heidän kanssaan voi keskustella kaikesta sähköherkkyyteen liittyvästä.

Vertaistuki on joulutauolla ja vastaa seuraavan kerran 13.1.2025.

MITTAUSPALVELU

Sähköherkkyyssäätiö mittaa sähkömagneettisia kenttiä sähköherkän asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tarveharkinnan perusteella.

Tarveharkinta tarkoittaa sitä, että asiantuntijamme arvioivat saamiensa tietojen perusteella, onko todennäköistä, että pyytäjä hyötyy kyseisestä palvelusta. Jos on syytä epäillä, että palvelusta ei ole hyötyä, sitä ei myönnetä.

Mittauspalvelupyynnön voi tehdä kirjeitse, sähköpostitse tai puhelimitse. Täytä esitietolomake (alla linkki tulostettavaan pdf-tiedostoon) ja lähetä se meille.

Voit lukea mittausprosessista ja tutustua mittauksesta tehtävään raporttiin lataamalla tiedostot alla olevista linkeistä.

Palvelu on maksuton.

Mittauspalvelu on joulutauolla 6.1.2025 saakka.

Esitietolomake

Mittauspalvelun kuvaus

Esimerkki mittausraportista

APUVÄLINELAINAAMO

Säätiö antaa sähköherkille apuvälineitä lainaan määräajaksi veloituksetta tarveharkinnan perusteella.

Tarveharkinta tarkoittaa sitä, että asiantuntijamme arvioivat saamiensa tietojen perusteella, onko todennäköistä, että apuvälineestä on pyytäjälle vastaavaa hyötyä. Jos on syytä epäillä, että apuvälineestä ei ole hyötyä, sitä ei lainata.

Olemme tutkineet lainattavat apuvälineet ja todenneet, että ne auttavat sähkömagneettiselle säteilylle altistumisen vähentämisessä tai rajoittamisessa. Emme lainaa sellaisia apuvälineitä, joita emme ole todenneet toimiviksi.

Lainauspyynnön voi tehdä kirjeitse, sähköpostitse tai puhelimitse. Täytä lainauspyyntölomake (alla linkki tulostettavaan pdf-tiedostoon) ja lähetä se meille.

Tutustu lainauspalveluun ja apuvälinevalikoimaan oheisesta linkistä.

Apuvälinelainaus on joulutauolla 6.1.2025 saakka.

Apuvälinelainauspyyntö

Apuvälinelainauksen kuvaus

Tämän verkkosivuston sisältämä tieto on tarkoitettu vain neuvonnan antamiseen ja tiedon jakamiseen, eikä Sähköherkkyyssäätiö vastaa minkään laatuisista vahingoista tai menetyksistä, jotka voivat johtua tällä verkkosivustolla olevan tiedon soveltamisesta. Huomautamme lisäksi, etteivät säätiön työntekijät ole terveydenhoitoalan ammattilaisia.