Säteileekö etäluettava sähkömittari?

Suomessa on siirrytty etäluettaviin sähkömittareihin ja suurin osa sähkömittareista on etäluettavia. Päältäpäin sähkömittarista on vaikea sanoa, millaista tiedonsiirtotekniikkaa se käyttää. Ainoa keino selvittää se on ottaa muistiin mittarin merkki ja malli ja kysyä sähköyhtiöltä tai etsiä tieto muualta. Etäluettavat sähkömittarit säteilevät, kun ne siirtävät tietoja sähköyhtiölle. Tiedonsiirto voidaan tehdä joko langallisesti tai langattomasti.

Langallinen tiedonsiirto on toteutettu yleensä PLC-tekniikalla. Siinä sähkömittari on yhteydessä sähköyhtiöön sähköverkon kautta. Sähkömittarin tiedot lähetetään sähköjohtoja pitkin PLC-taajuuksille koodattuna. Lähettäminen ilmenee varsinaisessa sähköverkossa likaisena sähkönä, joka voi säteillä sähköjohdoista ympäristöön jopa niin voimakkaana, että se häiritsee muita sähkölaitteita.

Langaton tiedonsiirto muistuttaa GSM-puhelinta, joka lähettää tekstiviestejä. Tekstiviestien lähetystiheys riippuu sähkömittarin mallista ja sähköyhtiön säädöistä. Säteilyn määrän pitäisi olla verrannollinen GSM-puhelimeen.